Múzsák segítsetek, avagy gondolkodjunk, legalább ha nincs jobb dolgunk, vagy amit akartok.

2015. május 25. 18:38 - Dombó Dániel

Amit már nem bírtam szó nélkül hagyni (Írások/12.)

Vannak pillanatok, amikor elszakad az emberben valami, mondjuk a cérna, és nagyon nehezére esik indulatait leküzdve, nyomdafestéket bíróan fogalmazni. De mivel ez egy nyilvános blog, ezt szem előtt tartom. 

Tehát, közismert álláspontom az egyházi zenéről, és annak hanyatló sorsáról. Sajnálatos és téves út - szerintem - az amire az egyház tévedt, idestova vagy 30 éve. Abban a reményben engedi be a templomokba, és a liturgiába ezt az igénytelen, sokszor teljesen vagy csak részeiben profán "zenét", amit gitáros misének is hívunk, hogy fel tudja venni a versenyt a kisegyházak, gombaként növő szekták egyre gyarapodó, és minden bizonnyal "híveket elcsalogató", jelenségével. Mivel az átlag zenei és általános műveltségünknél, már csak az ízlésünk és szépérzékünk fejletlenebb, ez valóban komoly veszélyt jelent a kétezer éves keresztény egyházra nézve. (és itt minden tisztelettel a katolikus mellett a református és evangélikus testvérekre is gondolok). Mert pont ebben látom az egyetlen megoldást; valamiféle reformban. Igen, valóban szükség volt anno is a reformációra, valóban a katolikus egyház finoman szólva is eltévelyedett. Az eredmény, a két komoly, valódi értékrendszerrel és saját kultúrát képviselő, de ősi keresztény alapokon nyugvó protestáns egyházak megszületése mellett az lett, hogy a katolikus közösségen belül is, ha bár veszítve egyház politikai monopóliumából, de benne is végbement egy tisztulási folyamat, mely megmentette annak létezését, lelkiségét. Eljött ismét az ideje, hogy reagáljon az ostobábbnál is ostobább, parasztvakító, mesehabos szektatanokra. Biztosan eljött az ideje, hogy hatékonyan reflektáljon a saját problémáira, és találjon rájuk korszerű, és célravezető választ, akár reformokkal, de nem így:

https://www.youtube.com/watch?v=xBFa1cNBYX0

Ez a videó most kiverte a biztosítékot. Ez vetekszik azzal, amikor az anyukák örvendezve, és izgalommal figyelik óvódás gyermekeiket, amint szavalják a kormányablakos versikét. Senki sem ismeri fel ezt, és az ezekhez hasonló a dallamokat? Nem zavarja hitéletünket, amikor ezek a produkciók liturgikus helyszínen szólalnak meg? Az idióta szöveg, a rossz prozódia sem zavar senkit? A magamutogató vezénylésről, a hangszerelésről és primitív harmóniákról nem is beszélve. Könyörgöm hívő társaim, értelmiségi, európai, keresztények! Mi folyik itt? Az olcsóság és teljes elhülyülés ellen mit lehet tenni? Ez blaszfémia, és senkit sem izgat.

Lehet, hogy sokakat ezzel most megbántottam, de akinek ez bejön, azzal semmilyen értékközösséget nem tudok vállalni. Ui.: az összes fuvolista kislányt zombik elé vetném.

screen_shot_2014-08-19_at_8_33_09_pm.png

komment
Múzsák segítsetek, avagy gondolkodjunk, legalább ha nincs jobb dolgunk, vagy amit akartok.
süti beállítások módosítása